De apotheker en palliatieve zorg
Tijdens dit gesprek hebben we besproken hoe we onze samenwerking kunnen versterken en beter kunnen afstemmen met elkaar over de noden van palliatieve patiënten.
De apotheker is een belangrijke partner in de palliatieve zorg. Er wordt op hen gerekend voor het verstrekken van medicatie, het verdelen van de LEIF-brochure aan burgers en hun belangrijke expertise in pijnmedicatie. Bovendien hebben ze een cruciale adviserende functie en een vertrouwensrelatie met de patiënt. Deze rol zal nog belangrijker worden, aangezien palliatieve zorg meer zal verschuiven naar de eerstelijnszorg.
Op donderdag 23 mei had KOVAG een waardevol gesprek met het team van Palliatieve Zorg Gent-Eeklo. Vertegenwoordigers van Palliatieve Zorg Gent-Eeklo waren Elfriede Maes, algemeen coördinator, en Karel Toubast, hoofdverpleegkundige. Namens KOVAG namen Apr. Hendrik De Rocker, apotheker in de Zorgraad van ELZ Gent, en Apr. Nathalie Vanderstraeten, projectcoördinator bij KOVAG, deel aan het gesprek.
Tijdens dit gesprek hebben we besproken hoe we onze samenwerking kunnen versterken en beter kunnen afstemmen met elkaar over de noden van palliatieve patiënten. Tijdens het gesprek kwamen een aantal belangrijke aandachtspunten naar voren.
Palliatieve Zorg Gent-Eeklo: Wie en wat?
Palliatieve Zorg Gent-Eeklo biedt begeleiding aan patiënten die thuis verblijven tijdens hun palliatieve fase. Daarnaast adviseren ze, leiden ze op en ondersteunen ze zorg- en hulpverleners. Het team bestaat uit verpleegkundigen met een bijzondere expertise in palliatieve en levenseindezorg, een psycholoog en twee equipe-artsen, die beschikbaar zijn voor collega-huisartsen voor overleg (bv. advies en ondersteuning bij de voorbereiding en uitvoering van palliatieve sedatie en/of euthanasie, technische handelingen…).
Daarnaast hebben ze ook een LEIF-puntwerking: enkele keer per maand organiseert Palliatieve Zorg Gent-Eeklo informatiepunten waar burgers terecht kunnen voor informatie over wensen m.b.t. zorg aan het levenseinde, palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie, zorgplanning etc.
Verplichte geneesmiddelen en grondstoffen voor palliatieve zorg
Jammer genoeg hebben apothekers soms niet de verplichte geneesmiddelen en grondstoffen op voorraad om palliatieve zorgteams efficiënt te ondersteunen. Patiënten met een terminale aandoening beleven het einde van hun leven graag in een vertrouwde omgeving, maar hun zorgbehoeften kunnen vrij plots veranderen en vereisen soms specifieke geneesmiddelen. Het is dan geen optie om 24 uur wachten om een behandeling op te starten.
In samenspraak met de palliatieve zorgverleners zijn een aantal specifieke geneesmiddelen opgenomen in de lijst met verplichte geneesmiddelen, zoals o.a.:
- Morfine en midazolam: voor palliatieve sedatie
- Clotiapine en hyoscinebutylbromide: voor de behandeling van palliatief delirium
Als apotheker ben je wettelijk verplicht om deze geneesmiddelen in voorraad te hebben. Je kan de volledige lijst raadplegen via de tool MyQA.
- Lijst van verplichte geneesmiddelen: MyQA tool H. Logistiek
- Lijst van verplichte materialen: MyQA tool H. Uitrusting
Onbeschikbaarheden
Onbeschikbare geneesmiddelen vormen een voortdurend en toenemend probleem, ook in de palliatieve zorg. Het is cruciaal dat apothekers hierop anticiperen en alternatieven kunnen voorstellen. In dit kader speelt KOVAG een belangrijke rol. KOVAG houdt de vinger aan de pols bij onbeschikbaarheden en deelt deze informatie met apothekers via de maandelijkse Tariferingsberichten. Ook het palliatief centrum kan steeds bij KOVAG terecht voor informatie.
Het LEIF-plan
Het LEIF-plan is een gratis brochure die patiënten helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen over het levenseinde. Dankzij de laagdrempeligheid van de apotheek en hun adviesfunctie en rol als vertrouwenspersoon van de patiënt, is de apotheek het ideale kanaal om deze brochure te verdelen.
Het LEIF-plan is beschikbaar via de groothandel. Je kan de brochure bestellen aan de hand van de CNK-code 3557162 bij de groothandel of digitaal downloaden via www.LEIF.be.
Meer weten?
Wil je meer weten over palliatieve zorg en hoe je je patiënten hierover kunt informeren? Wil je weten naar wie je lokaal kan doorverwijzen? Wil je gemakkelijker het gesprek aangaan met je patiënt wanneer je het LEIF-plan overhandigt? Schrijf je dan zeker in voor het webinar dat we samen met Palliatieve Zorg Gent-Eeklo organiseren op donderdag 3 oktober 2024 van 20u-21u.
Kostprijs: gratis voor leden van KOVAG; 25 euro voor niet-leden
DOOR APR. Nathalie Vanderstraeten, Projectcoördinator KOVAG