Algemene informatie GGG
Wat is een GGG?
Een begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is een farmaceutische dienst die bestaat uit een gepersonaliseerde opvolging van de patiënt om het veilig en doeltreffend gebruik van het geneesmiddel te verzekeren en zo het effect van zijn behandeling te verbeteren. Een GGG richt zich tot specifieke doelgroepen, meer bepaald voor patiënten met chronische aandoeningen en voor patiënten die geneesmiddelen gebruiken van welbepaalde farmacologische klassen. De prestatie omvat het gestructureerd en gedocumenteerd verstrekken van informatie en het peilen naar de verwachtingen en ervaringen van de patiënt.
Een GGG bestaat minstens uit een informatiegesprek. Bij die informatieverstrekking houdt men rekening met de mate waarin de patiënt zijn ziekte en behandeling kent. De bedoeling is ervoor te zorgen dat het geneesmiddel correct wordt gebruikt en dat de behandeling strikt wordt gevolgd. Afhankelijk van de doelgroepen kunnen een of meer opvolggesprekken het eerste gesprek aanvullen; de ervaringen van de patiënt worden dan geanalyseerd en eventuele problemen worden besproken.
Algemene voorwaarden
Deze prestatie is toepasbaar voor specifieke doelgroepen:
- patiënten met een chronische aandoening:
- bij de opstart van de behandeling, of voor een wijziging van farmacologische klasse in het kader van een bestaande chronische aandoening of;
- wanneer de patiënt nood heeft aan bijkomende gepersonaliseerde begeleiding of;
- bij de aflevering van acute medicatie die een bijzondere opvolging vereist.
Deze prestatie wordt opgestart hetzij door de apotheker, hetzij op voorschrift van de arts of op vraag van de patiënt en wordt voorbehouden voor de patiënten van de apotheek die op een geïnformeerde en schriftelijke wijze hebben toegestemd tot het aanleggen van een dossier Voortgezette Farmaceutische Zorg in de apotheek.
De prestatie wordt uitgevoerd door een apotheker in een daartoe geschikte plaats in de officina met respect voor de vertrouwelijkheid en discretie van het gesprek.
De prestatie wordt ondersteund met een specifiek honorarium te bepalen per farmacologische klasse.
De prestatie is tegenstelbaar, verifieerbaar en meetbaar. Er gebeurt een evaluatie op basis van meet- en kwaliteitsindicatoren.