Gemeente Op Schema (GoS)
Waarom is een medicatieschema voor elke gepolymediceerde patiënt belangrijk?
Een medicatieschema is een essentieel hulpmiddel voor elke gepolymediceerde patiënt om verschillende redenen:
- Voorkomen van medicatiefouten
- Coördinatie van zorg tussen de verschillende zorgverleners
- Beheer van bijwerkingen en interacties
- Patiënteducatie
- Geven van informatie over de gebruikte medicatie in noodgevallen zoals bij (ongeplande) ziekenhuisopnames
- Optimalisatie van behandeling
Kortom, een medicatieschema is van vitaal belang voor gepolymediceerde patiënten omdat het helpt bij het waarborgen van de veiligheid, coördinatie en effectiviteit van hun medicamenteuze behandeling. Het is belangrijk dat dit up-to-date wordt gehouden en gedeeld wordt met alle betrokken zorgverleners.
Uitrol van het gebruik van het medicatieschema via Gemeente Op Schema
De implementatie van het goed gebruik van het medicatieschema is een complex proces dat technische, organisatorische, educatieve en gedragsveranderingselementen omvat, wat kan leiden tot aanzienlijke inspanningen en energie om succesvol te zijn.
Naast de technische complexiteit van de ontwikkeling en implementatie in de verschillende softwaresystemen van zorgverleners en overheid is ook privacy, training en gedragsverandering van zorgverleners nodig en dient de burger en de gepolymediceerde patiënt in het bijzonder het belang van het medicatieschema te begrijpen en het ook echt te gebruiken. Aan dit laatste wordt vaak te weinig aandacht besteed. Met een aanpak per gemeente waar álle betrokkenen, zowel zorgverleners als patiënten en burgers en lokaal bestuur in de breedst mogelijke zin van het woord gedurende zes maanden samenwerken rond het medicatieschema is het de bedoeling het gebruik van het medicatieschema echt te veranderen in de maatschappij.
Een GoS-project is dus eigenlijk een intensief en langdurig sensibiliseringsproject waarbij de hele gemeente samenwerkt rond het gebruik van het medicatieschema.
In welke gemeenten werd GoS reeds uitgerold?
Het eerste GoS-project werd uitgevoerd in Merelbeke op intitiatief van KOVAG in samenwerking met de partners uit de eerstelijnszorg Gent en de lokale apothekers, huisartsen en lokaal bestuur. Op basis daarvan werd een draaiboek gemaakt dat intussen al op zeer veel plaatsen is uitgerold. Zo geraakt het medicatieschema als hulpmiddel meer en meer geïmplementeerd.
GoS werd reeds in 24 gemeenten uitgerold: Merelbeke - Oostkamp - Brugge - Antwerpen-Zuid - Aalst - Leuven - Erpe-Mere - Lede - Herentals - Herenthout - Kasterlee - Lille - Olen - Vorselaar - Westerlo - Deinze-Nevele - Eke-Nazareth - De Pinte - Zulte - Sint-Martens-Latem - Hamme - Berlare.
Meer en meer neemt de eerstelijnszone (ELZ) de organisatie op. Dat was het geval in: ELZ Antwerpen - ELZ Midden-Kempen - ELZ Schelde-Leie - ELZ Dender.

Ook een Gos opstarten?
Wil je ook het goedegebruik van geneesmiddelen bevorderen en daarvoor het gebruik van het medicatieschema als eenduidige visie op de te gebruiken medicatie van en voor de patiënt gemeentebreed implementeren? Neem dan contact op met info@kovag.be en we bezorgen je graag het draaiboek waarmee je snel aan de slag kan.