Kinderen & geneesmiddelen
Onderwerp
Op het gebied van farmacotherapie zijn er grote verschillen tussen kinderen en volwassenen, maar ook tussen kinderen onderling, waarvan de belangrijkste gerelateerd zijn aan dynamische veranderingen door groei en ontwikkeling, van (extreem) prematuur geboren neonaat tot (obese) adolescent.
Door de beperkte registratie van veel geneesmiddelen voor kinderen, zijn geschikte doseringen en toedieningsvormen vaak lastig beschikbaar, wat risico’s met zich meebrengt. Aanvullend zijn zowel motivatie van het kind als zijn omgeving belangrijk voor de therapietrouw. Kortom, het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen vereist specifieke aandacht en zorgvuldigheid.
Het Medisch Farmaceutisch Overleg (MFO) tussen artsen en apothekers vormt een waardevol platform om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Artsen brengen diagnostische expertise in, terwijl apothekers bijdragen met kennis over farmacologie, doseringen en toedieningsvormen. Samenwerking stelt hen in staat om evidence-based beslissingen te nemen over de keuze van het geneesmiddel, de dosering, en de praktische uitdagingen aan te pakken, zoals het vinden van een geschikte toedieningsvorm en het bevorderen van de therapietrouw. Het pakket benadert niet alleen de theoretische kennis maar legt vooral de focus op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en biedt een platform voor voortdurende interactie tussen beide zorgverleners.
Het is essentieel om wederzijds afspraken te maken over de communicatie tussen arts en apotheker om de therapietrouw en effectiviteit van de behandeling van het kind te optimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het delen van informatie over dosisaanpassingen en innametechnieken. Kortom, de wisselwerking tussen artsen en apothekers in het MFO, met aandacht voor de unieke behoeften van kinderen, is essentieel voor een veilige, effectieve en gepersonaliseerde farmacotherapie.

Doelstelling
Het doel van dit programma is het verbeteren van de farmacotherapie bij kinderen. Door een samenwerking tussen huisarts en apotheker kan voor elk kind een gepersonaliseerde farmacotherapie uitgewerkt worden om zo de veiligheid en effectiviteit van de behandeling te garanderen.
Modules
- Fysiologische en ontwikkelingsverschillen: Artsen en apothekers moeten bij het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen aan kinderen rekening houden met leeftijdsgebonden verschillen in fysiologie, metabolisme en ontwikkeling.
- Optimale dosering en dosisaanpassingen: Verschillende factoren zijn belangrijk bij het bepalen van een juiste dosis, hierbij zijn leeftijd, gewicht, lichaamsoppervlakte belangrijk om in rekening te nemen.
- Veilige toedieningsvormen: Het is van belang dat de geschikte vorm gekozen wordt op basis van leeftijd en voorkeur van het kind zelf.
- Risico’s en veiligheidsaspecten: De risico’s van het off-label voorschrijven en de beste manier om hiermee om te gaan
- Vaccinatie: Welke vaccins behoren tot het basisvaccinatieschema en hoe/wanneer worden deze toegediend?
- Therapietrouw & communicatie: In dit luik kom tips en richtlijnen aanbod voor een effectieve communicatie met kinderen van verschillende leeftijden en hun ouders bij het uitleggen van de behandelingsplannen, dosering en mogelijke bijwerkingen. Het verstrekken vaneen goede voorlichting aan zowel ouder als het kind, het gericht inwinnen van informatie bij ouders en kind en het beoordelen van manipulaties van geneesmiddelen zullen hierbij ook aanbod komen.
- Samenwerking arts – apotheker: Een gezamenlijke besluitvorming tussen arts en apotheker en informatie-uitwisseling voor een gepersonaliseerde aanpak bieden tal van voordelen. Hierbij is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de overgang van ziekenhuissetting naar thuisetting en de risico’s op het gebied van communicatie, zoals laaggeletterdheid en de ontwikkeling van het kind.
Voor dit pakket werden ook verschillende tools ontwikkeld om de therapietrouw bij kinderen te verhogen. Zo ontvangen de deelnemers een bewerkbaar medicatieschema op maat van het kind en een beloningskaart voor de kinderen.
Werkdocumenten
- PowerPoint-presentatie
- Document theoretische achtergrond
- Steekkaart informatiebronnen
- Steekkaart communicatietools
Meer info?
Contacteer: beroepsontwikkeling@kovag.be