Interview met de nieuwe voorzitter van KOVAG
Wat heeft je ertoe aangezet om apotheker te worden?
Een gecombineerde passie voor wiskunde, chemie en communicatie overtuigde mij de richting Farmacie te kiezen!
Hoe ben je in contact gekomen met onze beroepsvereniging? Wat herinner je je van je eerste kennismaking met KOVAG?
Ik leerde KOVAG kennen door enerzijds het stageslotevent en anderszijds de Jong KOVAG prijs. Mijn, toen vriendin, nu vrouw, is ook apotheker. Zij studeerde net dat tikkeltje beter dan ikzelf (lacht) en deed mee aan de Jong KOVAG prijs. Ik ging uiteraard kijken en leerde daar dan ook dat er een jongerenafdeling bestaat binnen KOVAG. Het idee dat ik als jonge apotheker kon doen aan ‘netwerking’ sprak mij hier enorm aan.

"Jonge stemmen moeten gehoord worden"
Wat gaf voor jou de doorslag om je kandidaat te stellen als voorzitter?
Ik ben (tot zover) het jongste lid van de raad van bestuur. Ik vind het zelf enorm boeiend om te debatteren en leer graag het politieke netwerk achter het apotheeklandschap beter kennen. De precieze reden voor mijn kandidatuur tot voorzitter verschuilt zich in het feit dat ik bemerk dat de jonge generatie weinig vertegenwoordigd is in de bestuursraden. We bevinden ons momenteel in een turbulent tijdperk waarbij we enorme uitdagingen gaan kennen binnen de gezondheidszorg. Wij, de apothekers, kunnen daarin een enorm mooie en belangrijke rol vervullen, en om die rol zelf deels te kunnen meebepalen moeten er stemmen van jonge apothekers aanwezig zijn en blijven in de bestuursraden. Ik wil zelf mijn eigen, en het toekomstig landschap van mijn generatiegenoten kunnen uittekenen en er is geen betere manier om dat te doen, dan zelf je stem te laten horen in bestuursorganen.
Hoe zie jij de toekomst van de Oost-Vlaamse apothekers?
Ik zie de toekomst van (alle) apothekers rooskleurig. We worden meer en meer ingezet voor zorgtaken en gaan met de aankomende vergrijzing meer en meer het luik ‘verkoop’ kunnen vervangen door ‘zorg’. Ik geloof dat dat een positieve evolutie is voor ons beroep!
Op welke manier wil jij als voorzitter het verschil maken?
Mijn voornaamste doel is de jongere generatie actief krijgen binnen ons beroepsorgaan.
Wat zijn je ideeën om apothekers nauwer te betrekken bij de werking van KOVAG?
Deels zoals daarnet gezegd en daarnaast ga ik zelf proberen jongeren aanspreken, zowel pas afgestudeerd, als nog op de schoolbanken zittend. Op die manier leren ze van het bestaan van KOVAG en de werking af. Ik geloof dat een nieuwe wind doorheen Jong KOVAG blazen daar een mooie kentering in kan te weeg brengen.
Hoe wil je de band tussen de vereniging en de individuele apothekers versterken?
Ik geloof dat apothekers zich soms niet gehoord voelen. We kunnen de band versterken door individuele apothekers te aanhoren, debatten te organiseren over actuele topics en de input die we daar dan krijgen, indien die breed gedragen wordt, mee te nemen naar de beleidsmakers van APB.
Hoe zie je de rol van de apotheker evolueren binnen de eerstelijnszorg?
Ik geloof dat een apotheker, in al zijn laagdrempelige nederigheid, meer en meer een taak zal verrichten als eerstelijns zorgverstrekker. Dit door het nijpende tekort aan zorgverstrekkers en de aankomende vergrijzing. Apothekers zijn universitair geschoold en kunnen perfect als brug fungeren tussen patiënt en arts. Als apotheker moet je goed kunnen inschatten wanneer een patiënt kan geholpen worden met een OTC medicament en wanneer het van belang is dat een patiënt doorverwezen wordt naar de arts voor verder grondig onderzoek en een diagnose.
Daarnaast zullen we toekomstgericht onze rol als specialist van het medicijn moeten aanhouden en zelfs verder versterken door bij te scholen, bijwerkingen te traceren, interacties te herkennen, etc. ...
Wat zijn volgens jou de grootste sterktes van onze beroepsvereniging?
KOVAG is een moderne beroepsvereniging, die zacht van aard is. KOVAG fungeert voor apothekers, door apothekers, wat maakt dat alle ogen telkens min of meer in dezelfde richting kijken.
Waar liggen er nog groeikansen of verbeterpunten voor KOVAG?
Ik denk dat het grootste verbeterpunt is om het juiste type van activiteiten te vinden om mensen samen te krijgen in situ. Een bijscholing digitaliseren is een evidentie, maar we mogen als beroepsgroep niet vergeten dat we ook plezier, kennis en ervaring kunnen opdoen door af en toe met elkaar in contact te komen in levende lijve. Sinds de coronapandemie is dit, niet alleen bij apothekers, een moeilijke kwestie. Aan ons, KOVAG zijnde, om daar iets aan te doen!
Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik ben, naast gepassioneerd te zijn door mijn vrouw Paulien en ons pasgeboren dochtertje Donna, een fervent Bourgondiër. In mijn vrije tijd ga ik bijgevolg bijzonder graag uit eten/drinken en doe ik niets liever dan op reis gaan. Naast apotheek heb ik ook een enorme passie voor politiek en… voetbal. Ik supporter als voorzitter van de Koninklijke Oost-Vlaamse Apothekers Gild ook uiteraard voor een Oost-Vlaamse ploeg!
Heb je een motto of levenswijsheid die je inspireert in je professionele leven?
Mijn levensmotto las ik ooit geafficheerd langs de baan en luidt als volgt: “Denk niet links, denk niet rechts, denk na!”. Ik geloof dan ook dat het antwoord op de moeilijkste vraagstukken meestal niet bij uitersten ligt, maar wel kan gevonden worden in het midden.
Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat optimisme, naast een goede relatie met jouw huisapotheker, de beste sleutel is tot een goede gezondheid!
Wat zouden collega-apothekers misschien nog niet van jou weten?
Ik ben uiterst transparant, dus ik vermoed eigenlijk dat zij die mij kennen het meeste wel weten…