Publireportage door Revogan: Glucose-OK, de kracht van witte moerbei en Chroom
PUBLIREPORTAGE
Dysglycemie: een verzamelnaam voor afwijkingen in de bloedglucosespiegel. De term omvat zowel periodes van hyperglycemie (te hoge waardes) als hypoglycemie (te lage waarden). Deze schommelingen kunnen op korte termijn leiden tot klachten als vermoeidheid, onproductiviteit, stemmingswisselingen en een versterkt hongergevoel. Op lange termijn kunnen frequente schommelingen aanleiding geven tot een verhoogd risico op metabole aandoeningen, zoals diabetes.

Preventie van aandoeningen zoals diabetes start bij een gezonde levensstijl
De bloedsuikerspiegel wordt in eerste instantie beïnvloed door de instroom van glucose via de voeding, en daarna verder gereguleerd door de hormonen insuline en glucagon. Een evenwichtig voedingspatroon met complexe koolhydraten (volkoren, groenten, peulvruchten) en vezels, regelmatige eetmomenten en voldoende beweging vormen de basis voor stabiele bloedsuikers.
Complexe koolhydraten versus ‘snelle suikers’ – Snelle suikers vragen weinig moeite van het spijsverteringsstelsel: er wordt vrijwel meteen glucose vanuit de dunne darm opgenomen in de bloedbaan, een snelle en hoge piek in de glycemie is onvermijdelijk. Wanneer men echter kiest voor (weinig bewerkte) complexe koolhydraten (polysachariden – ketens van tientallen tot duizenden glucose-moleculen), volgt een stapsgewijze afbraak door enzymen aanwezig in de darm. Dit proces zorgt voor een trage en constante instroom van glucose in de bloedbaan, met minder pieken en dalen als gevolg. Men vindt complexe koolhydraten in producten zoals volkoren brood, pasta en rijst, peulvruchten, zoete aardappel, pompoen, havermout,…
Oplosbare vezels dragen bij aan de vertraging van de vertering en dus ook aan de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat deze vezels een viskeus gel-achtig netwerk vormen, waardoor de maaglediging vertraagt, koolhydraten geleidelijk aan vrijkomen en afgebroken worden en er dus een lagere en meer constante opname van glucose in het bloed plaatsvindt. Daarnaast kunnen fermenteerbare vezels bijdragen aan de gezondheid wanneer er korte keten vetzuren (SCFA – short chain fatty acids) worden gevormd bij fermentatie door bacteriën in de colon. Die vetzuren dragen bij tot het versterken van de darmbarrière (vernauwen van de tight junctions door het voeden van enterocyten), aan de mucineproductie in het darmslijm (bescherming tegen pathogenen) en het remmen van de productie van pro-inflammatoire cytokines.
Levensstijl als sleutel voor preventie, maar ook voor terugkeer naar normoglycemie
Jammer genoeg is ‘gewoon gezond en gevarieerd eten’ voor veel mensen moeilijker gezegd dan gedaan. Tijdstekort, stress, middagdipjes (vermoeidheid), cravings,… Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er wordt gegrepen naar minder gezonde voeding, onze moderne levensstijl vraagt al zoveel inspanning op alle niveaus… Daardoor kan het lastig zijn voor iedereen, maar pre-diabeten in het bijzonder, om voldoende grip te krijgen op de glucosehuishouding.
GLUCOSE‑OK® biedt voor deze doelgroepen een eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde aanvulling. De kern is Reducose®, een gestandaardiseerd wittemoerbei‑extract dat de werking van α‑glucosidasen deels inhibeert en zo de afbraak van koolhydraten met 30–40 % vermindert. In een gerandomiseerde, dubbelblinde crossoverstudie gaf 75 g sucrose toegediend met mulberry‑extract een 42 % lagere glycemische iAUC en 40 % lagere insulinemische iAUC versus 75 sucrose gegeven met een placebo (p ≤ 0,001) . Door deze demping van glucose‑spikes valt de bloedglucose nadien minder sterk terug, wat snackdrang en middagdips helpt voorkomen. In een maltodextrin‑test (50 g) verminderde 250 mg Reducose® de glucose‑iAUC met 14 % (p = 0,022) en de insuline‑iAUC met 23,8 % (p = 0,004) , wat de bèta‑celbelasting verlaagt en bijdraagt aan stabielere HbA₁c‑waarden op termijn.

Daarnaast bevat GLUCOSE‑OK®:
- Kaneel, ter verbetering van de insulinegevoeligheid;
- Chroom, essentieel voor insulinesignaaltransductie;
- Vitamine C & B₁₂, voor ondersteuning van energiemetabolisme en vaatgezondheid.
De dosering is eenvoudig: 1 capsule bij het ontbijt, met een tweede capsule bij een extra koolhydraatrijke maaltijd. Patiënten ervaren vaak al binnen enkele dagen minder middagdipjes en verminderde zin in zoet.
Praktische toepassing in de apotheek
Herken geschikte patiënten aan hun eigen klachten—zoals namiddagdips, drang naar zoet of een opgeblazen gevoel na koolhydraatrijke maaltijden—or via een door arts vastgestelde pre‑diabetesdiagnose. De doorverwijzing kan ook komen via de diëtist.
Daarnaast kan Glucose-OK ook een rol spelen in de afbouw van GLP-1 inhibitoren, wanneer de patiënt een extra duwtje in de rug kan gebruiken om de overstap naar een gezonde levensstijl te maken.
Bronnen
- Thondre, P. S., Butler, I., Tammam, J., Achebe, I., Young, E., Lane, M., & Gallagher, A. (2024). Understanding the impact of different doses of Reducose® mulberry leaf extract on blood glucose and insulin responses after eating a complex meal: Results from a double-blind, randomised, crossover trial. Nutrients, 16(11), 1670. https://doi.org/10.3390/nu16111670
- 2024 - Thondre et al.; Nutrient…
- Phynova Group Ltd. (2025). White Paper: Reducose®—A unique, standardized mulberry leaf extract for maintaining a healthy blood glucose response. Phynova Group Limited, Oxford, UK.