MFO avond: verdiep je in een onderwerp naar keuze!
Met KOVAG ontwikkelden we reeds verschillende MFO-programma’s. In juni organiseren we een live MFO event over deze verschillende onderwerpen voor artsen en apothekers! Tijdens onze MFO avond leer je een onderwerp naar keuze gedetailleerd kennen. Je kan een theoretische les naar keuze volgen waarin je de belangrijkste punten uit het MFO programma bijleert en praktische tips krijgt om het MFO zelf te modereren. Maak kennis met andere collega artsen en apothekers uit Oost-Vlaanderen en sla nadien eventueel samen de handen in elkaar om een MFO te organiseren.
We geven je ook praktische tips over hoe je een MFO kan modereren.
Keuze onderwerpen:
- Valpreventie
- Kinderen & geneesmiddelen
- Rationeel gebruik en afbouw van benzodiazepines
- Omgaan met patiënten met lage gezondheidsvaardigheden
Programma:
- 19u30: Ontvangst met broodjes
- 20u: Praktische tips bij de organisatie van een MFO
- 20u30: Start train the trainer sessie – naar keuze
- 22u: Verwacht einde

gratis voor artsen en apothekers
In aanvraag: 4 punten voor apothekers, 2 punten voor artsen
Apr. Natahlie Vanderstraeten, Projectcoördinator Beroepsontwikkeling KOVAG
Apr. Nele Schoenaerts, Projectcoördinator Beroepsontwikkeling KOVAG
Expertisecentrum Valpreventie Vlaanderen (EVV)
Keuze uit de volgende onderwerpen:
- Kinderen & geneesmiddelen: Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen (van neonaat tot adolescent) vraagt om extra aandacht voor veiligheid door hun groei en ontwikkeling. Leer evidence-based beslissingen nemen over de keuze, dosering en toedieningsvorm van het geneesmiddel. Door samenwerking kunnen we praktische uitdagingen aanpakken, zoals het bevorderen van de therapietrouw. Het MFO biedt ook handige tips en tools om therapietrouw bij kinderen te verbeteren.
- Valpreventie: Wist je dat het innemen van 4 of meer verschillende geneesmiddelen per dag , het valrisico vergroot? Als arts en apotheker leer je hoe je het valrisico nagaat bij een patiënt en hoe je de risicofactoren kan evalueren en aanpakken. Dit pakket is gebaseerd op de Vlaamse richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen. De samenwerking tussen arts en apotheker is essentieel om medicatie gerelateerde valrisico’s te minimaliseren. Een effectief valpreventieprogramma vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waarbij alle zorgverleners nauw samenwerken om de veiligheid en het welzijn van oudere personen te waarborgen.
- Rationeel gebruik en afbouwen van benzodiazepines: Bij slaapproblemen zijn niet-medicamenteuze adviezen altijd de eerste keuze en benzodiazepines het laatste redmiddel. Toch worden ze veelvuldig gebruikt. Het afbouwen van chronisch gebruik is uitdagend, maar zeker mogelijk. Het doel van dit MFO is om lokaal afspraken te maken tussen de huisartsen en apothekers om het gebruik van slaapmiddelen te verminderen. Naast duidelijke afspraken omtrent de opstart en het afbouwen van benzodiazepines, wordt ook overlegd op welke manier de patiënt kan gemotiveerd worden.
-
Omgaan met patiënten met lage gezondheidsvaardigheden: Steeds meer wordt van de patiënt verwacht om de regie van zijn gezondheid in eigen handen te nemen, wat betekent dat hij in staat moet zijn om info over zijn gezondheid en behandeling te begrijpen en toe te passen. Niet alle patiënten hebben hiervoor echter de nodige vaardigheden, denk hierbij aan o.a. taalbarrières, lezen en schrijven. Een goede begeleiding door arts en apotheker heeft ook aandacht voor de gezondheidsvaardigheden van elk individu. Met dit MFO programma beogen we enerzijds meer aandacht te creëren voor gezondheidsvaardigheden in de lokale praktijk en anderzijds een uniforme manier van communicatie met de patiënt te bevorderen.
Andere interessante vormingen
Super MFO Gent (volzet)
Stadhuis Gent (Gent)