Bewegen Op Verwijzing
Het pilootproject
In 2021 startte het pilootproject BOV in 12 regio's. In deze regio's mochten apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk & sociaal werkers, psychologen en verpleegkundige hun patiënten/cliënten in beweging zetten via een Bewegen Op Verwijzing-coach. De coach motiveert de patiënt om aan actieve levensstijl te ontwikkelen via professionele coaching en het opstellen van een beweegplan op maat.
Van september 2021 tot voorjaar 2023 onderzocht Gezond Leven hoe een verbreding van verwijzers voor Bewegen Op Verwijzing mogelijk is. Op die manier helpen we nóg meer mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actief leven! Dit pilootproject was de aanzet tot verbreding van deze functie voor alle zorgverleners. Sinds zomer 2023 mogen deze zorgverleners over volledig Vlaanderen nu doorverwijzen naar een coach.
Wat is Bewegen Op Verwijzing?
Bewegen Op Verwijzing ondersteunt mensen met een gezondheidsrisico om een actiever leven te leiden.
"Het 'Bewegen Op Verwijzing' (BOV) -programma is bedoeld om inactieve mensen te ondersteunen bij hun streven naar een actiever leven. Dit persoonlijke begeleidingstraject biedt de deelnemers de expertise van een professionele en motiverende coach, een op maat gemaakt bewegingsplan en nauwgezette opvolging. Als zorgverlener heb je de mogelijkheid om bepaalde patiënten door te verwijzen naar dit bewegingsprogramma.
Merk je dat een patiënt extra begeleiding kan gebruiken? Dan kan je hem doorverwijzen naar een BOV-coach. Hierbij schrijf je een verwijsbrief.
Wie komt in aanmerking?
Maar welke patiënten komen in aanmerking? Simpel gezegd: iedereen die moeite heeft om te voldoen aan de aanbevelingen voor lichaamsbeweging en te langdurig stilzitten.
Hoe werkt het?
Met professionele coaching en een op maat gemaakt beweegplan.
De coach motiveert de patiënt om aan actieve levensstijl te ontwikkelen via professionele coaching en het opstellen van een beweegplan op maat. De eerste stap: een beweegplan op maat maken. Dat doet je coach samen met jou, op maat van je leven, noden en interesses. Het meer bewegen doe je uiteindelijk zelf, maar je coach motiveert en stimuleert je!
Bewegen Op Verwijzing werkt met een puntensysteem. De patiënt krijgt van de zorgverlener 84 punten per jaar voor coaching tegen een voordelig tarief. En dat gedurende twee kalenderjaren. Je kiest zelf hoe je die punten gebruikt.
Multidisciplinaire samenwerking
Een patiënt kan door volgende beroepsbeoefenaars verwezen worden: een arts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw, een podoloog.
Wil je ook patiënten doorverwijzen naar een coach?
Dat kan eenvoudig en heel snel. Maak via deze tool een online verwijsbrief aan met contactgegevens van Bewegen Op Verwijzing-coaches in de buurt.
Maak hier een online verwijsbrief
Vormingstraject Bewegen Op Verwijzing & Halt2Diabetes
VIVEL introduceert samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Diabetes Liga en de Vlaamse Logo's een blended vormingstraject. Dit kosteloze trainingsprogramma heeft als doel om zoveel mogelijk eerstelijnsactoren te informeren en te sensibiliseren over de preventiemethodieken HALT2Diabetes & Bewegen Op Verwijzing. Het omvat een toegankelijke e-learning voor iedereen, evenals een fysieke interprofessionele training en motiverende gespreksvoering gekoppeld aan een terugkommoment. Deze benadering streeft naar een duurzame en zorgvuldige implementatie op het terrein. De training wordt in 5 pilootregio’s uitgetest, waarna ze de mogelijkheden voor een bredere uitrol zullen onderzoeken.
Interessante links
- Bewegen op verwijzing: wat en hoe? (Gezond Leven)
- E-learning (Gezond Leven)