Kanker
Hierbij kunnen we ook patiënten voorlichten over de Europese Code tegen Kanker en de bijbehorende 12 tips voor het verminderen van het kankerrisico. De Europese Code tegen Kanker is een initiatief van het IARC (International Agency for Research on Cancer), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie. De Code wordt financieel ondersteund door het Gezondheidsprogramma van de Europese Unie. Het is een synthese van de beste manieren om kanker zo weinig mogelijk kans te geven. 12 tips om het risico op kanker met één derde te doen dalen.
De Vlaamse overheid organiseert en financiert verder ook vier bevolkingsonderzoeken. Drie daarvan zijn gerelateerd aan kanker en sporen respectievelijk borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker op.
De Europese Code tegen Kanker
12 tips om het risico op kanker met één derde te doen dalen.
- Rook niet. Gebruik geen enkele vorm van tabak.
- Maak je woning rookvrij. Ondersteun het rookvrije beleid op je werk.
- Werk aan een gezond lichaamsgewicht.
- Zorg voor lichaamsbeweging in je alledaagse leven. Beperk de tijd die je zittend doorbrengt.
- Eet gezond: geef de voorkeur aan volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten. Beperk je consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, rood vlees en sterk gezouten etenswaren. Vermijd gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.
- Als je alcohol drinkt, beperk de hoeveelheid. Geen alcohol drinken is beter om je risico op kanker te verlagen.
- Vermijd te veel blootstelling aan de zon, vooral voor kinderen. Bescherm je tegen de zon. Ga niet naar de zonnebank.
- Bescherm je tegen kankerverwekkende stoffen op het werk door de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften te volgen.
- Ga na of je in je woning bent blootgesteld aan straling door hoge radonconcentraties. Onderneem actie om hoge radonconcentraties te verlagen.
- Voor vrouwen: borstvoeding geven verlaagt je risico op kanker. Beperk het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze. Deze therapie verhoogt je risico op bepaalde soorten kanker.
- Zorg ervoor dat je kinderen deelnemen aan vaccinatieprogramma’s voor hepatitis B voor pasgeborenen en het humaan papillomavirus voor jonge meisjes.
- Neem deel aan georganiseerde screeningprogramma’s voor darmkanker (m/v), borstkanker (v), baarmoederhalskanker (v).
Interessante links
Publicatie WHO
- Interessante publicatie van het WHO over zonnebankgebruik en huidkanker
Kunstmatig een kleurtje krijgen is een vrij recent fenomeen, uitgevonden in de jaren ’60 en opkomend in de jaren ’80. Gedurende de jaren ’90 steeg de populariteit van zonnebanken wereldwijd. Al snel kwamen daarbij ook de eerste gezondheidsrisico’s verbonden aan artificiële UV-stralen aan het licht. Vandaag is kunstmatig bruinen overal ter wereld een van de grotere volksgezondheidskwesties verantwoordelijk voor gemiddeld een half miljoen kankerdiagnoses elk jaar in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Het is intussen ook bewezen dat er een link is tussen blootstelling aan artificiële UV-stralen op jonge leeftijd en hogere kans op huidkanker.
In 2003 publiceerde het WHO een advies rond zonnebankwetgeving, zonnebanken, risico’s en begeleiding. In 2009 verklaarde het WHO’s ‘International Agency for Research on Cancer’ (IARC) dat de blootstelling aan UV-stralen onder zonnebanken kankerverwekkend is voor de mens. Sindsdien zijn beleidsvormers wereldwijd op gang gekomen om voor een strikte reglementering rond het gebruik van zonnebanken te zorgen. Vandaag hebben meer dan 40 landen wereldwijd een totaal verbod uitgebracht op zonnebanken of beperkingen en strenge voorwaarden voor het gebruik ervan.
Deze publicatie overloopt de verscheidene gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van zonnebanken, en daarbovenop een overzicht van hoe verschillende landen dit probleem hebben aangepakt d.m.v. public health interventies. Overheden en andere stakeholders, waaronder ook de apothekers, spelen een grote rol in de bewustmaking, het weerleggen van misvattingen en de verandering van het gedrag rond zonnebankgebruik, vooral bij jongere vrouwen waar het risico op huidkanker nog groter is. Morbiditeit en mortaliteit staan hier tegenover één enkel voordeel van cosmetische aard.
Bron: publicatie "Artificial tanning devices: public health interventions to manage sunbeds" (WHO, 2017)