Maand van de preventie
De doelstelling van de ‘Maand van de Preventie’ is tweeledig:
- Apothekers meer en gericht aan preventie laten doen, door focus te leggen op een duidelijk thema, binnen een afgebakende periode met de nodige ondersteuning.
- Aan de overheid aantonen dat apothekers effectief een rol kunnen spelen in preventie, door dit aan te tonen via het verzamelen van data.
2024: Therapietrouw bij diabetes type 2
De Maand van de Preventie vindt in 2024 plaats in november, de maand waarin Wereld Diabetes Dag op 14 november valt. Dit maakt november de ideale periode om in de apotheek extra aandacht te besteden aan diabetes type 2. Tijdens deze campagne wordt voor het eerst volledig ingezet op secundaire preventie, met een specifieke focus op therapietrouw en het voorkomen van complicaties. Apothekers spelen hierbij een cruciale rol als zorgverlener.
In Vlaanderen leven naar schatting 600.000 mensen met diabetes, waarvan 90 tot 95% diabetes type 2 heeft. Dit aantal blijft toenemen, met hoge kosten voor de volksgezondheid als gevolg. Opvallend is dat slechts 6% van de totale kosten wordt besteed aan de behandeling van diabetes zelf; de grootste kostenpost bestaat uit de behandeling van complicaties die door diabetes ontstaan.
De campagne richt zich daarom op het voorkomen van secundaire aandoeningen en complicaties bij patiënten bij wie diabetes onvoldoende onder controle is. Apothekers zijn in deze context de aangewezen zorgverleners om patiënten te ondersteunen bij correct medicatiegebruik.
Het Vlaams Apothekers Netwerk ondersteunt deze campagne met praktische hulpmiddelen voor in de apotheek, zoals folders, posters en een flowchart. In samenwerking met FarmaFlux wordt er bovendien meer gemeten en geregistreerd dan in voorgaande edities.
Hoe ga ik praktisch aan de slag in de apotheek?
Elke apotheker ontving een envelop met begeleidende materialen:
- Handleiding eForm
- Gespreksfiche voor in de apotheek
- Poster Flowchart
- Poster Apotheek
- Patiëntenflyers
- Begeleidend schrijven
Daarnaast werd ook een instructievideo ontwikkeld met een handleiding voor de eForm.
Of herbekijk de webinar, waarin de volledige campagne werd toegelicht: het project, de werkwijze, de eForm met de therapietrouw inschatting en de praktische communicatiematerialen.
Artikel: geïntegreerde zorg bij diabetes type 2
Hoe apotheker, arts en patiënt in de praktijk samenwerken rond diabetes. Diabetes type 2 blijft een veel voorkomende chronische aandoening in Vlaanderen. Een multidisciplinaire benadering is essentieel voor zowel optimale behandeling als preventie van ziekteprogressie. We gingen in gesprek met een patiënt, haar apotheker en de diabetesliga.
Lees hier het volledige artikel.