Farmaceutische zorg beoogt een veilig en doeltreffend medicatiegebruik en is gericht op het voorkomen en oplossen van geneesmiddelgebonden problemen zoals interacties, dubbelmedicatie of onvoldoende therapietrouw. In dit kennisdomein vind je alles terug dat je hierbij kan helpen.
De huisapotheker is de officina-apotheker die vrij gekozen kan worden door patiënten die meer dan 5 verschillende geneesmiddelen nemen waarvan 1 chronisch. De huisapotheker begeleidt de patiënt bij het geneesmiddelengebruik en volgt dit op. De voornaamste opdracht is het up-to-date houden van het medicatieschema van de patiënten en dit beschikbaar maken voor het zorgteam (de huisarts in de eerste plaats) en de patiënten zelf.
Het medicatieschema biedt een volledig en betrouwbaar overzicht van alle medicatie die de patiënt neemt, zowel voorgeschreven geneesmiddelen als zelfzorgmedicatie. Het medicatieschema kan de patiënt helpen zijn geneesmiddelen op een correcte manier in te nemen. Door een betere therapietrouw neemt de kwaliteit van de zorg toe. Bovendien is het een handig communicatie-instrument tussen verschillende zorgverleners.
Het Begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen, of kortweg GGG, is een farmaceutische dienstverlening die de rol van de apotheker als zorgverstrekker versterkt.
Apothekers spelen een belangrijke rol in vaccinatie. Door hun unieke laagdrempeligheid bereiken ze bijzonder veel mensen, ook burgers die weinig contact hebben met andere zorgverleners. Ze sensibiliseren voor vaccinatie, en voor griep en tegen covid-19 kunnen ze ook als vaccinator optreden. Zo verhogen ze - samen met de andere vaccinatoren - de vaccinatiegraad.
Als apotheker speel je een grote rol in preventie en gezondheidspromotie, door het geven van advies, informatie en tijdig doorverwijzen. Benieuwd hoe je kan inzetten op preventie? Lees dan zeker verder en ontdek hoe je met verschillende preventiethema’s aan de slag kan gaan.
Optimaal geneesmiddelengebruik is de kern van onze farmaceutische zorg, met als doel het rationele gebruik van medicijnen te optimaliseren. Binnen dit kennisdomein richten we ons op verschillende thema's die van essentieel belang zijn voor zowel patiënten als zorgverleners.